top of page
Zoeken
  • Rachida Ouchoukout

Waarom af en toe tegen de lamp lopen deugd doet!

In al ons enthousiasme kunnen we soms te snel gaan of lopen. We gaan voor een project, voor een vriendschap, voor ons werk, een relatie enzovoort. Die energie is zo aanstekelijk! :-).

Je komt terecht in een dynamiek die de ene uitdaging na de andere voortbrengt. We vergeten dan even stil te staan en te checken of je wel de juiste richting opgaat. Die van jou...


Ik stond voor iedereen klaar: als jongedame, studente en zelfs als kind. Met een onwrikbare positiviteit en energie. :-) Ik dacht alles aan te kunnen. Mensen helpen, geeft een goed gevoel. Voor je het weet ligt je bordje vol met vragen, to do's. Die van jezelf maar ook van anderen. Iedereen blij!!

De eerste signalen dat dit niet altijd gold voor mij, zag ik niet. Ik herkende ze helemaal niet. En niemand maakte mij hierop attent. Beetje bij beetje raakte ik geprikkeld, soms voelde ik me moe. Ik trok me terug stap per stap, bijna onmerkbaar. Deze signalen zijn de eerste alarmbellen die je serieus mag nemen. Ze tonen jou dat je al een paar keer tegen de lamp bent gelopen, namelijk de grenzen van je lichaam en je geest.


Als je deze signalen begint te zien, dan komt er iets anders naar boven. Vooreerst is het volgende heel belangrijk: je mag grenzen stellen en altijd bij jezelf te rade gaan. Schuldgevoelens komen dus naar boven wanneer je merkt dat je je grenzen hebt overschreden. Al die tijd stond je klaar als vriendin, zus, partner, collega, ... Een bijna vastgeroeste gewoonte. En nu zou je plots minder willen 'geven'. Van zodra je dus wat me-time wilt, komt dat stemmetje naar boven dat jou zegt niet zo'n watje te zijn. Of het vertelt jou iets anders: 'wat zullen ze teleurgesteld zijn, kwaad, verdrietig, ...". Het is belangrijk om deze gevoelens te aanvaarden. Door ze te negeren maak je het jezelf moeilijker.


Een gewoonte veranderen vraagt tijd. Dat kun je ook pas als je inziet dat de oude gewoonte niet meer goed is voor je. Aanvaarding en besef dus. Een gouden tip die ik alvast meegeef en die je altijd bij jezelf mag aftoetsen is de volgende: "als ik dit.... voor die persoon doe, wat geef ik daarvoor op? Wat krijg ik ervoor terug? Is dat het waard? Klopt het voor mij?" Stel jezelf steeds deze vraag voor je ja zegt of je engageert voor een opdracht, project, ...


Als je zorg draagt voor jezelf, dan zullen anderen des te meer van jou kunnen genieten. Zelfs als je af en toe neen zegt. Het blijft altijd met een oprechte glimlach ... van iemand die zorg draagt voor zichzelf en voor de ander.

Als coach en loopbaancoach heb ik reeds honderden personen kunnen helpen.

Kan je ook een ruggesteun en een klankbord gebruiken? Contacteer mij voor een gratis kennismakingsgesprek op 0479 908 664 of hello@rachida-coaching.be.
6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page