top of page
RACHIDA_IMG_5393_WEB bewerkt.jpg

Wie is Rachida?

Rachida - founder In.Perspective, coach en trainer - helpt al jarenlang organisaties, teams en individuen om hun diversiteit gemakkelijker te omarmen. 

Rachida Ouchoukout

     " Hallo, ik heet Rachida

 

Een dochter van 2 ambitieuze ouders die de moed gehad hebben om hun toekomst te bouwen in een land waar ze enkel zichzelf hadden en een valies vol talenten en vaardigheden. 

Op zesjarige leeftijd maakte ik kennis met het prachtige koude weer in België. Het contrast kon toen niet groter zijn met de streek waar ik vandaan kwam: heerlijk weer in een pittoresk kustdorpje. En toch kon dit me niet weerhouden om nieuwsgierig te zijn en de nieuwe omgeving te omarmen. Leergierig, spontaan, goedlachs en gedreven als ik was. Voor ik het goed doorhad, had ik de taal onder de knie en kon ik gewoon meedraaien. 

Ik studeerde Toegepaste Psychologie en Sociologie. Vervolgens ging ik vol goesting en enthousiasme solliciteren. Mijn interesse ging naar werken in de Human Resources. Mijn stage liep ik in een personeelsdienst en mijn eindwerk ging over stress op de werkvloer. En dat bevestigde mijn interesse en passie in HR. Na heel wat sollicitaties kon ik als diversiteitsconsulente aan de slag: ik mocht bedrijven en organisaties begeleiden en sensibiliseren om een diversiteit aan personeel aan te werven: jong/oud, met/zonder migratieachtergrond, mensen met een beperking, hoog- en andersgeschoolden. Hier heb ik heel wat talenten en competenties mogen ontwikkelen en versterken: motiveren, benoemen, inspireren, helpen begrijpen, in dialoog gaan, weerstand ombuigen, vertrouwen versterken, mobiliseren, de HR-tools analyseren vanuit de bril van diversiteit. 

 

Na verloop van tijd voelde ik een soort onrust in mij. Ik merkte dat mijn twee culturele identiteiten soms op gespannen voet stonden met elkaar. Ik kon dat niet zomaar losschudden. En ik ging op onderzoek. Ik las boeken, nam deel aan lezingen, workshops,… Ik schreef me in voor de opleiding Intercultureel management & Communicatie. De opleiding gaf me de nodige theoretische bagage maar zorgde er ook voor dat ik ook met mezelf aan de slag ging. Het gaf me de nodige inzichten: uit den lijve ervaarde ik de mechanismen die opspelen van zodra je anders bent dan gewoonlijk en je net als de anderen gewoon je talenten wilt inzetten voor de organisatie. Het zijn mechanismen die je op het eerste zicht niet altijd ziet maar geleidelijk aan werd ik me ervan bewust. Ze werden zichtbaar en dan pas kon ik begrijpen wat er allemaal speelde. Het leerde mij om stap per stap de diversiteit in mij te waarderen en ook te omarmen. Van diversiteit ging ik naar inclusie in mezelf. Zo kon ik organisaties, teams en individuen diepgaander begeleiden en ondersteunen. Ik leerde de knepen van het vak en ontdekte wat werkt en wat niet. 

 

Het jaar 2015 was een scharniermoment voor mij. Ik ontdekte toen dat het werknemerschap beklemmend aanvoelde, het beperkte mij in mijn groei. Ik raakte beetje bij beetje opgebrand. Op dat moment werkte ik voor een organisatie in volle herstructurering. De gedelegeerde bestuurder van die organisatie vertelde mij tijdens een exit-gesprek dat ik een toppresteerder was. Voor hem kon ik helemaal in mijn element zijn als ik als consultant aan de slag ga. Als een externe die een organisatie komt ondersteunen en transformeren. Ik leverde topkwaliteit vertelde hij: gedegen analyses en synthese, rapporten met weldoordachte acties en opportuniteiten. De manier waarop ik werkgroepen leidde en mensen in beweging bracht was voor hem iets dat getuigde van echt ondernemerschap.  

In eerste instantie schrok ik van deze feedback. En inderdaad, ik raakte opgebrand omdat mijn potentieel te weinig werd ingezet. Ik ben altijd ondernemend geweest, ik zag wat er speelde, zag kansen, uitdagingen, valkuilen en opportuniteiten. Dit hielp me de sprong te wagen naar ondernemerschap. En hier komt dus terug die moed van mijn ouders ook bij mij opborrelen :-).  Ik nam mijn loopbaan in eigen handen als ondernemer: ik gaf trainingen, coachte startende ondernemers. Ik heb honderden werknemers begeleid om helderheid te krijgen over hun loopbaan en hun toekomst. Organisaties hebben mij ingezet om de dynamieken van diversiteit naar inclusie te gaan benoemen. Mijn klanten kwamen allen in beweging en zetten stappen naar meer inclusie van het aanwezige potentieel, keuzes maken, …. Het voelde heerlijk aan. Mijn talenten in te zetten. Ik begon open te bloeien. Ik was in mijn element. 

Ik hou van in perspectief zetten. Ik leg verbanden, creëer bruggen. Door dat te doen komen we voorbij het oordeel en kunnen we bewegen naar ons doel. Ik hou van eenvoud en heel doordacht te werk gaan. Van begrijpen en bruggen bouwen. Kwaliteitsvol en op een heel empowerende manier confronterend zijn. Jaren geleden ontdekte ik de betekenis van mijn naam. “de juiste Gids doorheen de bergen richting de vallei”. Ik gids de mensen veilig doorheen hun weg (vol valkuilen) naar hun doel, naar wie ze zijn. Kortom naar inclusie van zichzelf als persoon maar ook als organisatie. 

 

Naast mijn werk, dat mijn passie is geworden, geniet ik van de rust, van mijn twee prachtige zonen, van fitness. Ik hou er ook van om te blijven groeien als mens en daarom zul je me vaak met een koptelefoon zien wandelen in de natuur luisterend naar een podcast of een opname. Oh ja, ik kan intens genieten van fijne gesprekken met of zonder een hapje en drankje. :-) 

shutterstock_725506924-kl.jpg

Rachida

Studies:

 • Toegepaste Psychologie en Sociologie

 • Intercultureel Management en Communicatie


Gecertifieerd:

 • Arbeidsconsulent voor Werkgevers

 • Organisatiecoach

 • Master practitioner New Paradigm Multidimensional Transformation


Opleidingen:

 • Veranderingsprocessen begeleiden

 • Diversiteitsbeleid integreren in het personeelsbeleid

 • HR

 

Expertise:

 • Procesbegeleider en coach in HR en Diversiteit: HR-beleid en implementatie op de werkvoer

 • Talenten, Bedrijfsculturen, Discriminatie, Ondernemerschap Racisme,

 • Training: Verbindende Communicatie, Diversiteit, Assertief handelen

 • Loopbaancoaching of loopbaanbegeleiding

o Oriëntatie en juiste jobdoel vinden
o Stress, depressie en werkdruk
o Burn-out en bore-out
o Hoogsensitiviteit

 • LifeCoaching

 

Persoonlijke ontwikkeling:

 • Workshops en trainingen (binnen- en buitenland): emotioneel lichaamswerk, mindfulness, meditatie, coachingstechnieken, …

 • Honderden boeken over empowerment en versterken van individuen en teams

logos-reeks-1.jpg
bottom of page