top of page
Zoeken
  • Rachida Ouchoukout

Anders zijn? Meer dan normaal.

Het anderszijn is een rode draad doorheen mijn ganse leven. Jaar na jaar werd dit steeds duidelijker.Als kind van zes kwam ik naar België. Ik herinner me nog dat ik doodsbang was bij het vertrek. Iedereen rondom mij nam afscheid van ons alleen wist ik niet waar we naartoe gingen. Hier aangekomen - potje winter, ijskoud - begon het integratieproces: andere taal en omgeving, vreemde gebruiken, ... Daar startte dus het “anders zijn”. Niet alleen als “migrantenkind” maar ook als kind tussen “andere migranten” die hier al langer waren. Ik kreeg 'etiketten' opgeplakt door anderen. Ik was leergierig en studeerde graag. Ik wou het fijne weten en stelde honderduit vragen. In het secundair onderwijs zat ik dan niet op mijn plaats, mijn interesses waren eerder ASO-niveau dan TSO.

Balanceren

Ik merkte toen ook een grote discrepantie tussen wat er van je als kind of persoon werd verwacht binnenshuis en buitenshuis. Soms bracht dat spanning teweeg omdat je met twee referentiekaders leefde. Het ene kader verwacht bijvoorbeeld initiatief en het andere verwacht van jou meegaandheid. Het lijkt soms dat je moet jongleren met verschillende ballen in je hand. Of zelfs balanceren op een koord. Vermoeiend.

Zoektocht, een en-en verhaal

Mijn zoektocht om alles in mij te verzoenen startte dus al van kinds af aan. Je probeert je te schikken naar wat er van je verwacht wordt, tot je op een bepaald moment niet meer weet wie je zelf bent. Tijdens mijn hogere studies, had ik nood aan een rolmodel. Die ontbrak ... en hoe ik ook zocht, ik vond die niet. Daarnaast realiseerde ik me dat het moeilijk is om een afgestemd klankbord of coach te vinden die je veilig doorheen dit proces van tweestrijd kon helpen. Ik weigerde om beperkt te worden en wou geen OF-OF-verhaal, ik wou een EN-EN-verhaal. Ik was meer dan de etiketten die ik kreeg zoals ‘vrouw’, ‘allochtoon’, ‘moslim’, ‘oudste van het gezin’, …

Puzzelstukken komen samen

Leven in twee culturen, daar is veel over geschreven maar in de wereld van psychologie en coaching vond ik weinig materiaal dat diepgaand inging op wat er in mij leefde. En toch bleef ik zoeken en vinden. Ik las honderden boeken, volgde workshops, webinars en trainingen. Zoveel inspiratie en inzichten. Ze reikten me telkens antwoorden en puzzelstukjes. Ik plaatste ze en zag steeds meer kleur en samenhang. Zo kwam ik tot antwoorden richting harmonie in mezelf.


Een rijkdom aan diversiteit

Leven met meerdere culturele achtergronden is een echte rijkdom en het biedt zoveel perspectieven. Door ontmoetingen met andere mensen en culturen ervaar je gelijkenissen en tegelijkertijd verschillen. En dat maakt elke interactie boeiend en leerrijk. Het is hoe je er zelf naar kijkt.


Je eigen rolmodel

Vanuit mijn levenservaring, mijn expertise en therapeutische achtergrond help ik elk individu de tweestrijd (zich anders voelen, zijn en zo gepercipieerd worden) om te buigen naar appreciatie en kracht. Op die manier kun je jezelf zijn en je talenten inzetten in de samenleving. Je eigen rolmodel.

Anders zijn ... dat is gewoonweg normaal... jezelf zijn

Voel je je ook anders ? Ook op zoek naar appreciatie en kracht ? Als coach of mentor help ik je graag verder.

Mail mij op hello@rachida-coaching.be of bel op 0479 908 664.

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page